Ocupació
L’Àrea de Formació i Ocupació Social, té com a missió millorar el nivell d’ocupabilitat de la ciutadania del municipi de Llucmajor a través de l’impuls i gestió d’un conjunt integral d’accions d’informació, orientació, formació, intermediació laboral, foment de l’ocupació, autoocupació i emprenedoria incidint en el desenvolupament local, econòmic i social, i treballant en xarxa amb altres agents interns i externs, tant públics com privats, que actuen en els àmbits descrits.
La nostra visió es divideix en dues parts:
La primera està relacionada amb la ciutadania de Llucmajor i la societat en general, és a dir, volem ser un servei de referència en l’impuls i gestió pública de les polítiques actives d’ocupació (PAO) en l’àmbit local; també ser un servei local reconegut pel seu compromís social i amb capacitat per respondre als desafiaments d’una realitat canviant en matèria de polítiques actives d’ocupació.
La segona part està relacionada amb l’organització, és a dir, amb la realització d’una gestió de les polítiques actives d’ocupació basada en els nostres valors: excel·lència i qualitat, lideratge, orientació a la persona usuària, compromís i professionalitat, igualtat d’oportunitats, innovació, capacitat d’adaptació, responsabilitat social, proximitat, vinculació territorial i treball en xarxa. Així mateix, volem promoure la formació contínua dels recursos humans del servei.
Els nostres valors són els següents:
– Excel·lència i qualitat en tots els nostres serveis. Millora contínua en tots els nostres processos mitjançant l’autoavaluació i rendició de comptes, i la qualificació contínua del personal tècnic.
– Lideratge. Com a àrea de l’Ajuntament representem a la població del municipi. Actuem com a interlocutor municipal amb agents socials i la ciutadania. Treballem amb convicció i entusiasme.
– Orientació a les persones. Millora dels resultats de satisfacció dels/les usuaris/àries. Ens adaptem a les seves necessitats reals.
– Compromís i professionalitat. Complim amb els nostres compromisos en temps i forma segons els nostres estàndards, usuaris/àries i empreses. Fomentem la professionalitat, confidencialitat, confiança i transparència en totes les nostres accions.
– Igualtat d’oportunitats. Reforcem la política d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Fomentem la conciliació entre la vida laboral i familiar dels/les nostres treballadors/es.
– Innovació. Apostem per la innovació i el desenvolupament tecnològic en tots els nostres serveis.
– Capacitat d’adaptació: Ens adaptem a les necessitats canviants de la ciutadania, empreses i realitat social.
– Responsabilitat social. Apostem per un model mediambiental en tots els nostres serveis que no comprometi els recursos futurs, que respecti la interculturalitat i la igualtat d’oportunitats.
– Proximitat i vinculació territorial. Apropem les polítiques actives d’ocupació al territori, escoltem activament les demandes ciutadanes i de les empreses i ens acostem als agents socials i econòmics locals.
– Treball en xarxa. Treballem de forma col·laborativa amb altres agents interns com externs, públics o privats, per a una atenció integral i de qualitat de la ciutadania del municipi.
La nostra Política de Qualitat és:
Els serveis que oferim
El PIL és el servei d’entrada a l’Àrea de Formació i Ocupació i dona informació a la ciutadania referent a:
- Segellat de la targeta de demanda d’ocupació (DARDE).
- Cita prèvia amb el SOIB i SEPE.
- Cita prèvia amb l’orientadora laboral municipal.
- Informació sobre cursos i programes de formació, i ofertes de feina internes i externes.
- Informació i derivació a altres serveis municipals
- Informació, intermediació i derivació a altres institucions o serveis externs.
El SOLM atén a les persones majors de 29 anys del municipi que necessiten informació i orientació en el seu procés de recerca activa de feina, prèvia petició de cita.
Les persones menors de 29 anys són ateses pel Centre d’Informació Jove (CIJ) de l’Ajuntament de Llucmajor (971 662 512 / Whatsapp 674 343 311 / cij@llucmajor.org / www.llucmajove.org)
El SOLM ofereix a la ciutadania les següents actuacions:
a) En relació a la Informació:
- Informació sobre les diferents opcions formatives i de treball.
- Informació sobre recursos formatius i laborals
- Informació sobre perfils professionals, mercat laboral, tipus de contractes, bonificacions i reduccions a la contractació, sectors d’ocupació emergents, etc.
b) En relació a l’Orientació:
- Orientació per a la presa de decisions formatives i/o professionals
- Orientació en l’elaboració d’eines de recerca de feina: currículum tradicional i online i carta de presentació o motivació.
- Orientació per a la recerca activa de feina: definició de l’objectiu professional, treballar l’autoconeixement, conèixer recursos de recerca de feina, entrenament d’entrevistes d’informació i selecció…
- Orientació en habilitats sociolaborals i detecció de barreres a la inserció
c) En relació a la Formació:
- Planificació personalitzada d’itineraris formatius
d) En relació a la Feina:
- Planificació d’itineraris personalitzats d’ocupació (empresa privada i/o pública)
- Planificació personalitzada d’itineraris de promoció i millora laboral (detecció de causes d’insatisfacció laboral, avaluació de possibilitats de promoció interna, externa,…)
A) Projectes Mixts de Formació-Ocupació
1. Programa mixt d’ocupació i formació Hortusmajor.
Ofereix una formació conduent a un certificat de professionalitat de nivell 2 en instal·lacions i manteniment de jardins i zones verdes i una contracte de feina amb l’Ajuntament de Llucmajor en la modalitat de contracte per a la formació en alternança. S’adreça a joves d’entre 16 a 29 anys que estiguin inscrits com a demandants d’ocupació al SOIB i al Sistema Nacional de Garantia Juvenil. Té una duració de 12 mesos. L’inici del programa està previst per a finals de 2022.
Els requisits acadèmics per accedir-hi és tenir alguna d’aquestes titulacions:
1) Tenir el títol de Graduat en Educació Secundaria Obligatòria (ESO).
2) Tenir 2n de Batxillerat Unificat Polivalent (BUP) amb un màxim de dues matèries pendents en el conjunt dels dos cursos.
3) Tenir un certificat de professionalitat (CP) de nivell 2 de qualsevol família professional.
4) Tenir un certificat de professionalitat (CP) de nivell 1 de la mateixa família i àrea professional del certificat al qual es vol accedir. En cas de que no hi hagi un certificat de professionalitat de nivell 1 de la mateixa àrea, es podrà accedir també si el certificat és d’una altra àrea de la mateixa família professional.
5) Haver superat un mòdul formatiu que pertany al certificat de professionalitat al qual es vol accedir.
6) Tenir un títol de tècnic auxiliar (formació professional de primer grau – FP1).
7) Complir algun dels requisits acadèmics d’accés als cicles formatius de grau
mitjà:
• Tenir el títol de Graduat en educació secundària obligatòria o un títol de nivell acadèmic superior.
• Tenir un títol de Formació Professional Bàsica.
• Haver superat els mòduls obligatoris d’un programa de qualificació professional inicial (PQPI).
• Haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles de grau mitjà de formació professional en centres públics o privats autoritzats per l’Administració educativa.
• Haver superat la prova d’accés a qualsevol cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior de formació professional.
8) Haver superat la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys i/o 45 anys.
9) Tenir o superar les proves de competències clau necessàries per cursar amb aprofitament la formació corresponent al certificat de professionalitat.
Trobareu més informació a:
https://soib.es/nivells-de-qualificacio-dels-certificats-de-professionalitat-i-requisits-dacces/
Contracte formatiu per a l’obtenció de la pràctica professional:
B) SOIB Dona
Es tracta d’una iniciativa innovadora, pionera a tot l’Estat, per apoderar econòmicament les dones, amb llocs de feina que s’adapten al seu perfil professional i interessos. Aquesta mesura és una de les recollides en el Pla Reacciona del Govern de les Illes Balears.
Adreçat a afavorir la inserció laboral de dones víctimes de violència masclista oferint un contracte de feina adequat als seus perfils professionals i interessos, amb una duració de 12 mesos a l’àmbit de l’Administració Pública. Les dones contractades reben orientació laboral i el suport específic per part de la xarxa de tutores per a dones víctimes de violència masclista del SOIB. Una vegada que finalitzi la seva contractació, tindran prioritat per accedir a intermediació laboral, ajuts per fomentar la seva contractació a empreses privades, ajuts per a l’autoocupació o formació professional per a l’ocupació.
Trobareu més informació a https://soib.es/soib-dona/
C) SOIB Reactiva
Programa de contractació pública a Ajuntaments i Consells Insulars, durant 6 mesos de persones desocupades amb l’objectiu de poder mantenir les seves competències professionals i millorar la seva requalificació professional. El programa s’estructura en dues línies d’ajuda en funció de les peculiaritats del col·lectiu al qual va adreçat:
Línia 1. Dirigida a joves en atur menors de 30 anys
Línia 2: Dirigida a persones desocupades de 30 anys o més en situació d’atur de llarga durada.
Trobareu més informació a: https://soib.es/soib-reactiva/
D) SOIB Joves Qualificats – Entitats Locals
Contractació durant 12 mesos de persones joves desocupades majors de 18 anys i menors de 30 anys, inscrites en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil, que reuneixin els requisits per poder signar un contracte formatiu per a l’obtenció de la pràctica professional. El contracte tindrà per objecte l’obtenció de la pràctica professional adequada al nivell d’estudis o de formació objecto del contracte, mitjançant l’adquisició de les habilitats/habilitats i capacitats necessàries per al desenvolupament de l’activitat laboral corresponent al títol obtingut per la persona treballadora amb caràcter previ. Podrà concertar-se amb els qui estiguessin en possessió d’un títol universitari o d’un títol de grau mitjà o superior.
Trobareu més informació a:
https://soib.es/informacio-i-ofertes-soib-jove-qualificats-entitats-locals/
Contracte formatiu per a l’obtenció de la pràctica professional:
E) Jornades sectorials (Jornada Nàutica) i jornades de selecció de personal de grans empreses (Job Day), conjuntament amb el SOIB.
Són un conjunt de programes que tenen per objectiu dinamitzar i impulsar el comerç local, que es duen a terme conjuntament amb l’Àrea de Comerç de l’Ajuntament i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).
1. Dinamització del web de comerç: comercio.llucmajor.org
2. Elaboració del cens empresarial
3. Projecte Comerç i Escola: Proposta didàctica que vincula comerç i escola per posar en contacte els infants amb el comerç del municipi.
Actualment han participat en el projecte 2 escoles i 13 comerços, tant de Llucmajor poble com de l’Arenal.
https://comercio.llucmajor.org/
4. Projecte Reempresa: Nou model de creixement empresarial per a mantenir les empreses solvents i en funcionament i evitar que hagin de tancar per manca de relleu empresarial.
https://www.idi.es/#/emprendedor-reempresa/310
5. Projecte Emblemàtics: Té per objectiu fer visibles els establiments tradicionals del municipi.
Actualment Llucmajor compta amb 11 Emblemàtics.
https://emblematicsbalears.es/municipios/llucmajor/
6. Foment de l’associacionisme comercial i empresarial.
- Convenis de Col.laboració amb entitats o institucions del sector: IDI i Treball Solidari.
- Dinamització del faceboock i instagram de l’Àrea.
- Visites a empreses per establir sinergies.
https://comercio.llucmajor.org/
Són un conjunt de programes que tenen per objectiu la dinamització i impuls del turisme local, conjuntament amb l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament.
Actualment col.laboram en l’actualització del pla estratègic de dinamització turística del municipi.
Dades de contacte
Plaça d’Espanya, 12. 07620 Llucmajor
Telèfon: 971660050
Correu electrònic: ocupacio@llucmajor.org
Facebook: Llucmajor Formacio i Ocupacio