Lectura fàcil, lectura per a tots

Lectura fàcil, lectura per a tots

Inscripcions a la Biblioteca Municipal Ca ses Gotleves (c/ Jaume I, 7, tel. 971 661 018, jramis@llucmajor.org), del 9 al 21 de desembre, de 16 a 20 h.

Un club de lectura fàcil està format per persones amb diferents capacitats lectores que es reuneixen periòdicament per llegir i comentar un mateix llibre en format lectura fàcil (LF), guiats per un monitor.

Introducció

Els informes PISA han constatat que molts d’estudiants es perden a la tercera línia, entre un 30 i un 40 % de la població té dificultats lectores, per la qual cosa no poden assimilar els conceptes i, per molt que s’esforcin, si no entenen el que llegeixen, no aprenen. També se sap que el nombre d’analfabets funcionals augmenta entre la població adulta.

Poder llegir dóna a les persones confiança en elles mateixes i és una passa bàsica per prendre el control de les seves vides.
A través de la lectura la gent és capaç de compartir idees, pensaments i experiències, i de créixer com a éssers humans.

Un poc d’història

La UNESCO el 1990 impulsà l’Any Internacional d’Alfabetització, amb mesures concretes per facilitar l’accés a la cultura a totes les persones, i declarà els materials de lectura fàcil d’interès especial.

Els objectius són fomentar l’elaboració, la promoció i la distribució de materials de lectura fàcil per a persones que per qualsevol motiu tenen dificultats lectores. L’ALF (Associació de Lectura Fàcil) és un centre de referència i assessorament, i és gràcies a la seva feina que disposam de materials en català.

L’ALF atorga el logo LF als materials que s’adapten a les directrius de l’IFLA (Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris ). Des de llavors s’ha creat club de LF a Euskadi, Galícia, Castella i Lleó, Catalunya… i a Mallorca.

Què són els materials de LF?

Els materials de lectura fàcil són llibres, documents, pàgines web, etc., elaborats amb especial cura perquè totes les persones amb dificultats lectores els puguin llegir i entendre. Segueixen les directrius internacional de l’IFLA, que es poden resumir en:

Llenguatge senzill, precís i directe
Lletra grossa i clara
Una idea en cada frase
Una sola línia argumental.

Què són els clubs de lectura fàcil?

Un club de lectura fàcil està format per persones amb diferents capacitats lectores, que es reuneixen periòdicament per llegir i comentar un mateix llibre en format lectura fàcil, guiats per un monitor.

A qui van dirigits?

S’adrecen a persones que vulguin guanyar agilitat i confiança a l’hora de llegir i també a totes aquelles que tenguin ganes d’aprendre català a través d’un mètode lúdic i eficaç.

Quins objectius té?

Acostar la lectura, d’una forma planera, als col·lectius amb dificultats lectores i/o de comprensió, i ajudar a fer lectors autònoms i entusiastes.

Quins beneficis aporta?

Potencia l’autoestima i l’empatia. Estimula la curiositat i dóna una visió més crítica i oberta de l’entorn. Millora el nivell de comprensió lectora i augmenta la capacitat d’aprenentatge.

Quins tallers s’ofereixen?

Tallers per a alumnes de primària, secundària, adults catalanoparlants i adults no catalanoparlants.Les sessions, d’una hora setmanal, es faran els dilluns, amb un màxim de 10 persones per grup, a la Biblioteca Municipal, que per torns i en cercle llegiran amb l’ajuda d’un monitor. Els tallers de dos mesos, començeran al gener del 2016 El preu és de 10 euros al mes que seran destinats als monitors dels tallers. La biblioteca proporcionarà els llibres.

On inscriure-s’hi?

A la Biblioteca Municipal Ca ses Gotleves (c/ Jaume I, 7, tel. 971 661 018, jramis@llucmajor.org), del 9 al 21 de desembre, de 16 a 20 h.

Ho vols compartir?
Anterior
Carta oberta de l’Ajuntament de Llucmajor a n’Ada Colau batlessa de Barcelona
Següent
Reglament Participació Ciutadana
Menú