L’Ajuntament posa en marxa la restauració del Monument dels Sabaters de Llucmajor

Monument dels Sabaters

Es tracta d’una intervenció de caràcter conservatiu amb l’objectiu de d’eliminar elements no originals i unificar l’aspecte de l’escultura

El departament de Cultura de l’Ajuntament de Llucmajor ha posat en marxa el projecte de restauració del Monument dels Sabaters. Es tracta d’una intervenció, adjudicada per concurs públic a la restauradora Llucia Bosch, que té com a principal objectiu, tal i com explica la restauradora, “dignificar el monument per via de l’eliminació d’elements no originals i la unificació de l’aspecte del monument”.

Aquest monument, obra de l’escultor Tomàs Vila, va ser instal·lat a la plaça des Sabaters el 1963 i és un homenatge als gremi dels sabaters mitjançant la representació de les diferents tasques que duien a terme els treballadors de les fàbriques de calçat del municipi. 

Davant les nombroses alteracions que presentava el monument, la majoria de les quals produïdes per l’acció de l’home al llarg dels anys, com algunes fractures, despreniments o altres intervencions no documentades, des de l’Ajuntament es va decidir dur a terme la intervenció (que no preveu reintegració o la reconstrucció d’elements escultòrics), per tornar l’escultura al seu aspecte inicial eliminant elements que no formaven part de la peça original i unificant el seu aspecte.

Per tal d’aconseguir aquests objectius l’equip de restauració que realitza la intervenció ha duit a terme diferents accions com la neteja física-química amb aigua destil·lada, complementada de forma puntual amb vapor a baixa pressió. També s’ha duit a terme l’eliminació de morters de reparacions anteriors, la identificació dels morters del muntatge original i la reposició del morter de junta perdut per tal de segellar les obertures que afavoreixen la proliferació de microflora.

Tal i com explica la regidora de Cultura de Llucmajor, Xisca Lascolas, “la restauració d’aquesta escultura, que forma part del nostre patrimoni, tornarà a la peça l’aspecte amb el que va ser creada per homenatjar un col·lectiu molt important en la història del nostre municipi”.

Fotos: Manuel Jardón (membre de l’equip Restaura, Serveis de Conservació i Restauració de Béns Culturals).

Ho vols compartir?
Anterior
Reglament municipal del servei d’aigua potable de Llucmajor
Següent
Llucmajor suspèn els foguerons i beneïdes de Sant Antoni
Menú