L’Ajuntament inicia els tràmits per enderrocar una zona del CEIP Puig de Ros

CEIP Puig de Ros

En funció d’una sentència del TSJB que obliga l’ajuntament a restituir la legalitat urbanística.
Els fets es remunten a 12 anys enrere per la denúncia d’uns veïns de la urbanització.
L’enderroc afectarà serveis escolars i a uns 500 alumnes.

L’Ajuntament de Llucmajor ha presentat avui els terminis d’execució de la sentència 319/2015 del TSJIB que obliga el consistori a enderrocar una ranja de 4 metres d’ample del CEIP Puig de Ros per tal de restituir la legalitat urbanística.

Segons ha explicat el batle, Éric Jareño, els fets es remunten a 12 anys enrere amb la construcció de l’escola i la posterior modificació del PGOU per ajustar els usos dels terrenys al docent, i per acord de la Comissió Insular d’Urbanisme de data 25/03/2011 es va suprimir la prescripció inicialment imposada de 4 metres de reculada respecte de les partions del solar, motiu de denúncia per part d’uns veïns de la urbanització que després de multitud de processos judicials i administratius ha desembocat en l’actual sentència del TSJB.

“Quan l’actual equip de Govern ens vam fer càrrec de la gestió municipal a finals de juny de 2019 no pensàvem que aquesta seria una legislatura carregada de situacions anòmales com una pandèmia i l’enderroc d’una zona escolar que afecta 500 alumnes i les seves famílies, però tampoc que l’actual consistori s’hagués de fer càrrec i responsabilitzar-se d’actuacions dutes a terme fa més d’una dècada”.

El tinent de batle d’Urbanisme, Guillermo Roig, ha manifestat que “sens dubte el que més sorprèn aquest consistori, és que el TSJIB no acceptés cap de les solucions presentades per les institucions implicades (Ajuntament, Consell de Mallorca i CAIB), i que entengués i acceptés l’innecessari enderrocament de part d’un col·legi, amb el consegüent perjudici que això està ocasionant als veïns i alumnes no només de Puig de Ros sinó també d’altres urbanitzacions del voltant que fan ús d’aquest CEIP per escolaritzar els seus fills”.

Per la seva banda, la tinent de batle d’Educació, Xisca Lascolas, ha explicat que aquesta mesura afectarà uns 500 alumnes “que veuran com equipacions escolars com la biblioteca, el menjador, la cuina o els banys són enderrocats”. “No entenem la denúncia d’uns veïns de la mateixa urbanització que amb la seva postura fan malbé el funcionament d’aquest espai educatiu tan important per als residents. No sabem quins interessos o conflictes han tingut amb la construcció de l’escola i el seu funcionament per dur endavant aquesta acció en reiterades ocasions”.

Lascolas ha afegit que les obres de demolició seran incompatibles amb l’escola oberta i el seu normal funcionament, “encara que en el nostre pla d’acció presentat a la sala, i en compliment de l’imposat pel tribunal, hem considerat totes les alternatives perquè l’impacte sigui el menys perjudicial”.

També esmentar que una vegada concloses les obres de demolició, serà el Consell de Mallorca i la CAIB, a través de la seva Conselleria d’Educació, qui hagi de realitzar les modificacions que considerin oportunes per al bon funcionament de l’edifici, així com la reestructuració que considerin necessària.

 

Cronologia dels fets:

  1. En data 4/10/2008 l’Ajuntament de Llucmajor i el CAIB subscriuen un conveni de col·laboració per a la construcció del qual seria el CEIP de Puig de Ros. En aquest conveni, l’ajuntament aportava els terrenys i el CAIB el projecte i finançament de les obres.
  2. En 2009 s’inicien les obres amb un projecte que contravenia el planejament urbanístic vigent.
  3. Una vegada acabada l’edificació, s’aprova la modificació del PGOU per a ajustar l’ús dels terrenys i per acord de la Comissió Insular d’Urbanisme, de data 25/03/2011, se suprimirà la prescripció inicial imposada de 4 metres de reculada.
  4. Aquesta prescripció va ser anul·lada per la sentència del TSJIB 319/2015 de 6 de maig. Aquesta sentència va ser objecte d’impugnació amb recursos de cassació interposats per l’Ajuntament de Llucmajor, el Consell de Mallorca, i el CAIB, recursos desestimats mitjançant sentència 2155/2016 de 4 d’octubre.
  5. Una vegada iniciada l’execució de la sentència 39/2015 el TSJIB dicta acte judicial de 20/11/2017 el qual va ser objecte de recurs de reposició també de l’Ajuntament de Llucmajor, el Consell de Mallorca i del CAIB, desestimats novament mitjançant acte judicial de 08/02/2018.
  6. Amb el propòsit d’intentar donar solució sense la necessitat de derrocar parcialment l’edifici escolar, es van presentar al·legacions en el sentit d’aprovar un estudi de detall per a adequar l’edifici, al·legacions desestimades també pel TSJIB el 12/06/2020.
     

Finalment, Éric Jareño ha constatat que “l’Ajuntament de Llucmajor, està disposat a col·laborar en el que a la seva mà estigui, per a benefici dels seus ciutadans i cuidant sempre trobar la millor solució, amb el menor perjudici possible”.

Ho vols compartir?
Anterior
La recollida selectiva arriba al 85% a Llucmajor als sis primers mesos d’implantació del ‘porta a porta’
Següent
L’Ajuntament garanteix les normes de seguretat per Covid-19 en el transcurs del Campionat d’Espanya Júnior i Màster 2020, que se celebra aquest cap de setmana a Llucmajor
Menú