DECLARACIÓ INSTITUCIONAL EN MOTIU DEL 25 DE NOVEMBRE DE 2020

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

Per una Mallorca lliure de violències masclistes. Seguim reaccionant!

Des de l’any 1999 que l’ONU va declarar el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el moviment feminista d’arreu del món i moltes institucions ens feim ressò d’aquesta data, alhora que refermam el nostre compromís en la lluita contra la violència envers les dones.

Cada any, les dades de dones assassinades per violència masclista són esgarrifoses, de la mateixa manera que ho són les dades de dones que denuncien patir violència per part de les seves parelles o exparelles.

A més de ser cada any la comunitat autònoma amb la taxa de denúncia més elevada, seguim sent la comunitat amb més incidència de violència de gènere.

A Mallorca, enguany foren assassinades tres dones per les seves parelles o exparelles, Lillemor Christina Sundberg, Habibe Ismail Emin i Remedios Cortés Cortés. Des de 2003 han estat assassinades per la parella o exparella 38 dones a Mallorca.

Més de la meitat de les víctimes residien en els nostres pobles. Construir-nos com a municipis cuidadors i protectors, ser veïnats i veïnades atents a les necessitats de les dones del nostres poble és un compromís ineludible. Cal construir pobles feministes, perquè la millor prevenció és la igualtat.

Enguany s’ha publicat la macroenquesta que fa periòdicament la Delegació de Govern de Violència de Gènere, en la qual es constata que la meitat de les dones de l’Estat espanyol ha patit algun tipus de violència masclista. I quasi una tercera part de les dones majors de 16 anys han patit violència física per part d’un home. Fer front al masclisme que considera que pot disposar i agredir el cos de les dones, és una tasca ineludible que tothom té en una societat democràtica.

Prop del 7 % de dones han patit violència sexual i, d’aquestes, més d’un 90 % no la denuncia: per por, per vergonya, perquè massa sovint encara es jutgen les víctimes; perquè massa sovint la pregunta és com anava vestida i es carrega la responsabilitat sobre ella i no sobre l’agressor.

Una de cada tres dones a Espanya han patit violència física, sexual o psicològica dins una relació de parella. Un 90 % de les dones que han patit violència tenia fills i filles, víctimes d’aquesta violència. També n’hem de tenir cura. Els infants dels nostres pobles han de créixer en entorns segurs.

Moltes d’elles han viscut més de 40 anys de maltractaments. De fet, un 20 % de les víctimes de violència de gènere són dones grans. No podem consentir que les dones majors dels nostres municipis visquin i suportin tota una vida de maltractament. Moltes, per por o per desconfiança, no comuniquen la situació de violència que estan patint, per això és imprescindible seguir treballant per eradicar la violència envers les dones i crear les xarxes i sinèrgies socials necessàries per vèncer-la i per apropar-nos a aquelles que la pateixen.

I això vol dir també posar el focus en l’agressor, apuntar cap el culpable i no la víctima. Com va rompre la relació? Amb qui es relacionava? etc. Són comentaris que de vegades sentim o llegim… seguim tolerant justificacions velades que disculpen la reacció de l’agressor i que emmascaren el maltractament o l’agressió.

Davant les violències masclistes seguim reaccionant, convidam tothom a reaccionar i en refermam el compromís:

Primer. Ens comprometem a posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i nines i a no escatimar recursos per fer-hi front.

Segon. Ens comprometem a seguir treballant en el si de la Comissió Sectorial per una Mallorca Lliure de Violències Masclistes, col·laborant amb els altres ajuntaments i amb totes les institucions, creant sinèrgies per eradicar les violències envers les dones i nines.

Tercer. Ens comprometem a incentivar programes i tallers d’educació sexual, tant per a infants i joves, com per a pares i mares.

Quart. Ens comprometem a donar suport i crear sinèrgies amb les associacions i col·lectius de dones i col·lectius feministes del nostre entorn, per fer front a les violències masclistes.

Cinquè. Ens comprometem a interpel·lar els homes del nostre voltant, perquè esdevinguin còmplices en la lluita contra les violències masclistes.

Sisè. Ens comprometem a posar atenció especial a la situació de violència que pateixen moltes dones grans, dels nostres municipis.

Setè. Ens comprometem a construir des de tots els àmbits un poble i una Mallorca feminista i lliure de violències masclistes.

Documentació adjunta
25N. (Publicació dia 20-11-2020)
Minut 25N. (Publicació dia 20-11-2020)

Ho vols compartir?
Anterior
L’Ajuntament destina més de 170.000 € a la IV edició del Projecte ‘Boscmajor’
Següent
L’Ajuntament inaugura l’exposició #hoyEnMiVentanaBrillaElSol, un recull fotogràfic fet pels joves durant el confinament i fins al 12 d’abril
Menú