Les biblioteques de Llucmajor i s’Arenal mostren la riquesa dels refranys en llengua catalana

Les biblioteques de Llucmajor i s’Arenal mostren la riquesa dels refranys en llengua catalana

Una de les propostes de l’àrea d’educació i el servei lingüístic

“Els refranys et parlen, t’ensenyen, t’enriqueixen… i t’esperen. En tenim una bona mostra. Troba’ls, compara’ls i fes-te’ls teus.” D’aquesta manera presenta l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Llucmajor la mostra “Apropa’t als refranys”, impulsada pel Servei Lingüístic municipal de la mà de les biblioteques de Llucmajor i s’Arenal.

Aquesta mostra té com a objectius que els parlants descobreixin la gran riquesa de la llengua catalana en matèria de refranys, coneguin l’ús correcte i genuí dels refranys, incorporin a la seva llengua nous refranys, enriqueixin el seu repertori lingüístic amb una gran varietat de matisos, diferenciïn els refranys en la seva vida diària segons la llengua que utilitzin (català o castellà), sense interferències.

La mostra està dividida en tres nivells de dificultat, que s’aniran mostrant per separat cada trimestre del curs, tendrà 34, 33 i 33 refranys respectivament, per un total de 100. Els refranys estan presentats en fitxes individuals (una per refrany), mida A3, que contenen el refrany en català, nivell de dificultat i de freqüència d’ús, significat i equivalència en castellà. Els destinataris de la mostra són els alumnes dels centres escolars del terme de Llucmajor a partir de 3r de primària i la població general.

L’assessora lingüista de l’Ajuntament de Llucmajor, Caterina Janer, explica que “en el nivell ú que es mostra fins al dia 7 de gener, hi ha els refranys més utilitzats i podem dir que més coneguts. En el segon nivell veurem els que són més emprats en castellà i posem també la versió en català. Finalment, en el tercer nivell, apareixeran refranys completament desconeguts”.

Per a l’elecció dels refranys, hem fet el buidatge de tres llibres i hem confirmat l’existència de tots amb el diccionari Català-Valencià-Balear d’Alcover-Moll. “Segons el dialecte hi ha varietats d’un mateix refrany a tot el territori de parla catalana pero n’hem hagut de triar un”, apunta Janer.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Llucmajor, Maria Barceló, destaca que “aquest projecte dels refranys és una iniciativa per la qual apostam des de l’Ajuntament en matèria de formació i està integrada dins tot el programa de propostes educatives municipals d’aquest curs 2018-2019”.

Horari de s’Arenal: de dilluns a divendres: de 15.30 a 20.00 h Dissabtes: de 10.00 a 13.00 h

Horari de Llucmajor: de dilluns a divendres: de 17.00 a 21.00 h Dimarts i dijous: de 10.00 a 14.00 h Dissabtes: de 10.00 a 13.00 h.

Enllaços

Ho vols compartir?
Anterior
Pagament de tributs en termini voluntari de l’Ajuntament de Llucmajor corresponent a l’exercici 2018
Següent
Convocatòria i ordre del dia del ple ordinari del mes d’octubre
Menú