La reforma de s’Arenal de joves arquitectes de Llucmajor guanya un concurs internacional

La reforma de s'Arenal de joves arquitectes de Llucmajor guanya un concurs internacional

La proposta de Salvà Ortín Arquitectes, primera d’entre 1.000 projectes de 35 països

El projecte “Agora 4.8” per a la reforma i reconversió de la platja de Palma (s’Arenal de Llucmajor) presentat per Catalina Salvà (Llucmajor, 1984) i Héctor Ortín (Barcelona, 1981) de Salvà Ortín Arquitectes, ha resultat guanyador d’Europan 14, un concurs internacional d’àmbit europeu per a arquitectes menors de 40 anys. Cal destacar que en aquesta edició s’han presentat més de 1.000 propostes anònimes d’equips de 35 països diferents que projectaven reconversions a diferents indrets del món.

Aquesta iniciativa forma part d’un concepte global conegut com a “ciutat productiva” que, a grans trets, persegueix aplicar regeneracions urbanes per tal que les ciutats o els barris en concret, siguin multifuncionals i no només destinats a, en el cas de s’Arenal, residència i turisme.

La proposta de Salvà Ortín Arquitectes per a Platja de Palma, planteja una resposta complexa en diferents àmbits, com la generació d’una nova centralitat urbana amb la transformació de la Plaça Major, el carrer Gran i General Consell, el parc municipal i l’equipament comercial i administratiu. Així mateix, apunta cap a la regeneració i ampliació de la xarxa d’espais públics, un nou anell de transport públic i actuacions sobre les mitgeres. L’emplaçament del concurs és fruit de la proposta realitzada pel Consorci Urbanístic de Platja de Palma amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor.

El regidor d’Atenció Ciutadana a s’Arenal, Miquel Àngel Serra, afegeix que “és un projecte molt ambiciós que abraça tot s’Arenal i que connecta tots els espais verds amb zones públiques i que suposaria una millora per a la zona però hem de tenir clar que s’aniria fent a llarg termini”.

En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomàs, apunta que aquest projecte “suposa una millora molt important per a s’Arenal perquè canvia la zona de dalt a baix en tots els sentits. Quan els arquitectes t’expliquen la seva idea, la veritat és que és molt engrescadora però hem de ser realistes i tenim clar que és un projecte a llarg termini, a executar en fases i que hem de tenir en cartera per quan vagin sortint subvencions externes”.

El pressupost de tot el concurs d’idees és de 80.000 euros finançats per la Comunitat Europea, el Ministeri de Foment i el mateix Consorci Platja de Palma. Per tal de dur a terme aquest projecte, el Consorci Platja de Palma i l’Ajuntament de Llucmajor, es varen inscriure al programa Europan que impulsa concursos d’idees urbanes i arquitectòniques cada dos anys i té com a objectiu aprofundir en el coneixement i la recerca en el camp de l’hàbitat i de l’urbanisme a través de l’intercanvi entre professionals de països d’Europa.

Catalina Salvà és arquitecta, postgraduada en arquitectura del paisatge, màster en urbanisme, doctoranda en urbanisme i professora associada del departament d’urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya. Hector Ortín és arquitecte i, conjuntament, han guanyat el Premi AJAC 2016 en urbanisme i paisatge, el 2n Premi en el concurs de la Recuperació de la Riera d’Arbúcies i la menció en el concurs internacional Passatges Metropolitans.

Ho vols compartir?
Anterior
Aprovació inicial de la modificació puntual nº 02/2017
Següent
Inscripció als cursos de Llengua Catalana febrer-maig de 2018 i dels tallers de conversa
Menú