El fotògraf llucmajorer Toni Catany i Jaume ens ha deixat

El fotògraf llucmajorer Toni Catany i Jaume ens ha deixat

El fotògraf llucmajorer Toni Catany i Jaume, morí ahir, dia 14 d’octubre, als 71 anys a Barcelona, ciutat on residia d’ençà 1963

Fotògraf autodidacte, va començar la seva carrera com a free lance i fent reportatges per a distintes revistes i periòdics, entre ells alguns sobre Israel i Egipte a la revista Destino, i sobre Balears a La Vanguardia. Dins el que podríem anomenar fotografia comercial, realitzà reportatges i retrats per a revistes internacionals, portades de discs…
L’artista passà de les tècniques fotogràfiques més primitives a les més modernes. A finals dels 70 experimentà amb calotips. Amb les textures assolides amb aquesta tècnica, Catany imprimí a les seves imatges un aire misteriós i anacrònic. Des de llavors derivà a la utilització dels mètodes més moderns, com la digitalització dels originals, sempre dins d’una obra fotogràfica intemporal, que sovint retocava amb colors pastel, recordant els quadres hiperrealistes.
Catany recollí amb la seva càmera natures mortes, tema al qual dedicà 10 anys; nus, especialment una sèrie de cossos masculins; retrats, paisatges, i imatges dels seus múltiples viatges. Es tracta d’una obra de caire intimista.
Des de la seva primera exposició el 1972 a la galeria Aixelà de Barcelona, en va realitzar més de cent d’individuals i altres tantes de col•lectives. La seva obra ha estat exposada a distints països. Part de la seva obra es troba en innombrables col•leccions privades i públiques arreu del món.
Toni Catany és l’autor d’una monografia dedicada al fotògraf llucmajorer Tomàs Monserrat, que duu per títol Tomàs Monserrat (1873-1944). Retratista d’un poble (1983).
Algunes publicacions seves, entre moltes altres són: Natures mortes (1987), premiada com a millor llibre de la Primavera Fotogràfica (1988); La meva Mediterrània (1990), premi al millor llibre de les Trobades Internacionals de la Fotografia d’Arles i premi al millor llibre il.lustrat per la Generalitat de Catalunya (1991); Fotografies (1997), Premi dels Editors Europeus i premi al millor llibre il.lustrat per la Generalitat de Catalunya (1998); Record de Llucmajor (2003); i Venessia (2006).
Al llarg de la seva vida, el fotògraf ha rebut varis i ben merescuts premis i distincions. Va ser guardonat amb el Premi Miquel dels Sants Oliver atorgat per l’OCB (2000), Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura (2001), Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya (2001) i Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2003).
El 1991 fou nomenat pel Govern francès Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, i l’any 2001 l’Ajuntament de Llucmajor li lliurà l’Espigolera, màxima distinció atorgada per aquesta institució.
L’Ajuntament de Llucmajor i tots els llucmajorers senten la pèrdua de l’artísta Toni Catany, fill d’aquest poble i figura reconeguda internacionalment dins el món de la cultura.

Ho vols compartir?
Anterior
Segona Fira. Fira dels Mercaders. Fires 2013.
Següent
Darrera Fira, Firó. XXXIV Mostra Llucmajorera.Fires 2013
Menú