Aprovada per unanimitat l’ordenança municipal de convivència ciutadana

Aprovada per unanimitat l’ordenança municipal de convivència ciutadana

Entre altres coses regula la venda i consum d’alcohol, el renou i les concentracions de gent al carrer.

L’Ajuntament de Llucmajor va aprovar en el ple del passat dimecres i per unanimitat entre tots els partits polítics amb representació al Consistori, una ordenança de convivència ciutadana que, entre moltes altres coses, pretén acabar amb els renous i les molèsties que provoquen les concentracions de gent a s’Arenal sobretot a les zones de bars i restaurants i en els mesos d’estiu.

El regidor de Convivència Ciutadana i Policia, Gori Estarelles, explicà en el ple que es tracte d’una ordenança “breu i molt pràctica que recull les queixes que hem anat recollint i que rebem bàsicament en els mesos d’estiu i a s’Arenal i la zona costanera com són els renous, el consum de begudes alcohòliques i les concentracions de gent al carrer”.

Estarellas va apuntar que “no és una ordenança perfecte però està oberta a ser millorada a mesura que l’apliquem al carrer”. Va afegir que amb aquesta ordenança cívica “volem crear una cultura sancionadora i que hi hagi la percepció que hi ha fets que es sancionen”. En aquest sentit va apuntar que els propers mesos es posarà en pràctica al carrer per poder-la aplicar amb garanties la propera temporada turística: “Estic convençut a nivell personal que compt amb el suport dels policies locals per aplicar aquesta ordenança perquè sé que quan s’hi posen, s’hi posen”.

En aquest sentit, cal destacar que la nova ordenança especifica que s’aplicarà la sanció en grau màxim, (1.500 euros com a infracció greu) “quan el consum de begudes alcohòliques es produeixi de forma massiva per part de grups de persones, els anomenats vulgarment botellots”. També quan arran del consum d’alcohol “es deteriori greument la tranquil·litat de l’entorn o provoqui situacions d’insalubritat” o quan el consum “es produeixi en llocs freqüentats per menors o amb la seva presència”.

PROHIBIT VENDRE ALCOHOL A 24 A 8 HORES

Per raons d’ordre públic, l’ordenança també estableix que els establiments comercials que incloguin l’alcohol dins la seva oferta, sigui quin sigui el seu horari d’obertura, no en podran vendre entre les 24’00 i les 8’00 hores “a excepció d’establiments destinats a hostaleria i restauració” sempre que es consumeixin dins els mateixos locals. En l’apartat de sancions s’especifica que la venta de begudes alcohòliques en establiments comercials entre les 24’00 i les 8’00 hores serà una infracció “molt greu” i com a tal serà sancionat amb multa d’entre 1.500 i 3.000 euros.

Són també infraccions molt greus que rebrien la mateixa sanció, “l’oferiment, sol·licitud, negociació i l’acceptació de serveis sexuals en espais públics”. Són molt greus també “actes d’exhibicionisme, proposició o provocació de caràcter sexual” o “la realització d’actes sexuals a espais públics”, entre altres.

INFRACCIONS GREUS

Són considerades infraccions greus sancionables amb multes d’entre 750 i 1.500 euros, activitats o jocs a espais públics que puguin suposar dany per a la resta de persones que usen el mateix mobiliari urbà, fer enquestes o campanyes d’ajuda sense permís, fer malbé, maltractar o fer un ús indegut instal·lacions municipals, mobiliari urbà, jardins o arbres, entre altres.

L’ordenança també preveu sancions per renous al carrer, sigui amb crits, músiques o quan el renou pugui ser motiu de molèstia per als veïnats que són infraccions lleus sancionables amb multes de 50 a 750 euros si no són reiteratives. En aquest sentit, també es sancionen aquells renous dins els domicilis que transcendeixin a la via pública o a la comunitat veïnal especialment en horari nocturn. A efectes d’aplicar aquest apartat, a l’ordenança s’entén per horari diürn des de les 8’00 a les 22’00 hores i nocturn des d’aquesta hora i fins les 8’00 hores.

Un cop aprovada pel ple de l’Ajuntament de Llucmajor, l’ordenança serà publicada al BOIB per a la presentació d’al·legacions.

Documentació adjunta
318905. (Publicació dia 28-04-2017)
318907. (Publicació dia 28-04-2017)

Ho vols compartir?
Anterior
Cursos gratuïts de suport vital bàsic i ús de desfibril·ladors
Següent
669 387 266, el número de telèfon del Policia Tutor per a denunciar Bullying via whatsapp
Menú