Visita del grup Llucmarutes a Son Sureda Ric

Visita del grup Llucmarutes a Son Sureda Ric

El passat dissabte, dia 8 de febrer, vint-i-dues persones gaudiren d’una visita a la possessió vitícola de son Sureda Ric a Manacor.

Aquesta nova sortida del grup Llucmarutes, fou organitzada com sempre des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llucmajor, conjuntament amb l’escriptor, historiador i investigador Tomàs Vibot. Son Sureda Ric és molt més que un celler de dimensions artesanals. El seu primer registre data de la Conquesta de Mallorca (1231), però va ser al segle XVIII quan va aconseguir el seu major rendiment. Des de 1950 està en mans de la família Morales, que durant aquestes dècades sempre l’ha mantingut en actiu. A l’estil dels chateaux francesos, la finca s’autoabasteix atès que, a més de les vinyes, posseeix també bestiar oví, porcí, apícola i arbres fruiters. Actualment té unes 50 quarterades d’extensió, explotades de forma especial cap a l’elaboració de vi de qualitat, el qual es comercialitza amb la marca Son Sureda Ric. 

El conjunt arquitectònic de Son Sureda Ric és un excel•lent referent de la possessió de la mà major mallorquina. Tot i la gran adaptació a les conjuntures modernes que ha anat vivint des de la dècada dels cinquanta, les cases mantenen encara ben viva l’ascendència agropecuària. Els volums i la distribució formen un tot equilibrat, de gran harmonia i continuïtat, entre l’estètica senyorívola i la flaire popular i tradicional. Aquí, la dilatada evolució —que arrenca a l’època medieval— permet entreveure bona part de les etapes constructives, encara que avui perfectament imbricades en un conjunt que s’ofereix sense distorsions. Fins i tot la capella, construïda el segle XIX, un element que trenca la linealitat de la façana i que per dimensions i estètica excel•leix damunt la resta, es mostra perfectament inserida i li atorga un contrapunt de magnificència. 

A Son Sureda Ric s’hi conjuguen a la perfecció conservació i projecció, i adaptació a les conjuntures imposades per la modernitat, trets tots ells que neixen de la força, la fe i l’estimació que els seus propietaris tenen per aquestes cases i terres. Descobrir Son Sureda Ric, a més a més, no és sols palpar un patrimoni excel•lentment conservat sinó també tractar amb una gent amable, senzilla i magnífics amfitrions, com a la Mallorca d’antany, així és el matrimoni Jara Morales, propietaris de Son Sureda Ric, que ens feren sentir com a ca nostra.

El matí a Son Sureda Ric fou molt agradable, començant amb una explicació molt amena, per part de Tomàs Vibot i Miquel Jara, el propietari, sobre la història de la possessió i també de la capella. Seguidament anaren fins a les vinyes, que ocupen gairebé unes tres quarterades, per passar després a conèixer les tres estances —dipòsits, laboratori i celler— on es du a terme el procés d’elaboració de vi procedent de les mateixes vinyes de la possessió. Per concloure aquesta visita, el matrimoni Jara Morales obsequià al grup amb un tast de vi de la seva producció acompanyat d’una picadeta.

El proper dissabte dia 8 de març, aprofitant que enguany és l’any Ramon Llull, Llucmarutes té programada una ruta cultural que girarà entorn la figura de Ramon Llull a Palma, incloent una visita a l’església de Sant Francesc. L’itinerari del Modernisme a Palma, en principi programat per a aquesta data es posposa a dia 10 de maig. Inscripcions i informació al Departament de Cultura: mmartin@llucmajor.org o al tel. 971 66 97 58. 

Ho vols compartir?
Anterior
CEPA – Escola d’adults. Informació sobre la matrícula del curs 2013-2014 – 2n Quadrimestre
Següent
El Centre d’Informació Jove ha posat en marxa un servei d’atenció mitjançant WhatsApp
Menú