Iniciades les obres del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

Iniciades les obres del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

Visita institucional de la presidenta del Govern de les Illes Balears

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, i Miquel Bezares, president de la Fundació Toni Catany, i regidors de l’Ajuntament de Llucmajor, han visitat les obres que des d’aquest passat dimarts s’han iniciat en el solar on es construirà el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor.

Armengol ha afirmat que «Tenim un compromís amb Toni Catany que ja estam en disposició d’assolir. Fer realitat el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany a Llucmajor és el que mereix el seu llegat. Per tant —ha afegit—, estam davant una realitat més d’aquesta legislatura». Per a la cap de l’executiu de les illes, l’obra de Toni Catany és d’un valor immens i determinant per a la formació de nous fotògrafs que, «com Catany, han de continuar interpretant la realitat i aprofundint en la utilització de materials i tècniques».

Segons la presidenta, amb la mirada posada en el futur es construeixen les bases materials d’un centre que «té tots els ingredients per convertir-se en un espai de referència per a la fotografia».

Per la seva banda, la consellera Fanny Tur ha explicat que «tal com ens vàrem comprometre fa un any i mig, aquest projecte del CIF Toni Catany és una de les prioritats de la Conselleria de Cultura i un dels objectius estratègics també del Pla de Cultura». Ha assegurat que «està absolutament encarrilat: les obres han començat abans d’acabar l’any i tenim el 2019 per complir amb aquest compromís i, per tant, en dos anys i mig s’haurà reprès i encarrilat un equipament per posar Llucmajor com a capital internacional de la fotografia».

Les actuacions preliminars per a l’adequació de l’espai, amb l’enderroc de parets i el desbrossat del solar, tindran un termini màxim d’execució d’un mes.

L’inici de les obres del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany és una passa més en l’impuls del projecte cultural per part del Govern de les Illes Balears, concretament, des de fa any i mig, de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports. Les obres seran executades per l’arquitecte Josep Lluís Mateo i el seu estudi Mateo Arquitectura, adjudicatari del concurs per al servei de redacció del projecte bàsic i d’execució i direcció de l’obra, així com dels treballs derivats per a la rehabilitació dels tres immobles que formen part del projecte.

Els tres espais es convertiran en un centre d’interpretació de l’obra del fotògraf llucmajorer Toni Catany, en el qual es conservaran l’arxiu i la col·lecció de l’autor, formats per 100.000 diapositives i negatius seus i 2.000 fotografies seves positivades, a més de prop de 300 obres de fotògrafs contemporanis que formen part de la seva col·lecció particular i el fons fotogràfic de Tomàs Montserrat (Llucmajor, 1873-1944), càmeres antigues i una biblioteca en fotografia. Per tot plegat, esdevindrà el centre de referència de les Illes Balears de divulgació de la fotografia.

L’obra es farà en una superfície de 1.625 m2 construïda, i el pressupost és de 2.400.00 euros per a un projecte que compta amb la partida pressupostària procedent dels fons estatutaris de 4,3 milions d’euros, que vencien a finals de l’any 2018.

En la visita també han participat diversos representants de l’Ajuntament de Llucmajor, com el primer tinent de batle i regidor d’Urbanisme, Jaume Tomàs; el regidor de Manteniment, Bernardí Vives; la regidora de Turisme, Lucía Escribano, i el de Cultura, Lluís Segura; a més de Toni Garau, director de la Fundació Toni Catany, i Bernat Alemany, arquitecte vocal de concursos de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears.

Responsables de TRAGSA, empresa a la qual s’ha fet l’encàrrec de gestió de les primeres intervencions in situ, han explicat les actuacions preliminars d’enderroc i desbrossat que s’hi han començat a fer des d’aquest dimarts.

El passat dilluns 19 de novembre es va dur a terme la signatura de l’acta de comprovació de replanteig per tal de començar les actuacions preliminars d’enderroc i desbrossat en els solars on s’ha de construir el futur Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, que integrarà els tres habitatges ubicats al carrer del Convent, 31 (la casa del fotògraf Tomàs Monserrat) i 33 (anomenada sa Trinxa), i al carrer del Cardenal Rossell, 4 (la de Toni Catany).
(FONT: CAIB/ FOTOGRAFIES: CAIB I AJUNTAMENT DE LLUCMAJOR)

Ho vols compartir?
Anterior
Agenda esportiva de la setmana
Següent
Convocatòria i ordre del dia del ple ordinari del mes de novembre
Menú