Descobertes tres possibles víctimes dels quatre afusellats i enterrats a la fossa de Llucmajor

Descobertes tres possibles víctimes dels quatre afusellats i enterrats a la fossa de Llucmajor

Les tasques d’exhumació començaren el passat dimarts

(TEXT I FOTO: CAIB)

Tres dies i mig més tard d’iniciar-se els treballs d’exhumació a la fossa del cementiri de Llucmajor, l’equip que és l’encarregat ha trobat tres cossos que correspondrien a quatre dels afusellats pel franquisme i que des de dimarts se cerquen. La localització dels cossos coincideix en l’indret on especifica la causa judicial oberta, presenten trauma perimortem en el crani, és a dir lesions de projectils per arma de foc, com indicava l’autòpsia del 1936, i alguns cossos estan disposats boca per avall. A més, els cossos quan es varen enterrar es varen tallar altres enterraments anteDos d’aquests tres cossos correspondrien, segons la informació històrica de què es disposa i sobretot segons apunta la causa judicial oberta, per una banda, a Macià Salvà, del Coll d’en Rabassa, picapedrer de 32 anys, el cos del qual aparegué dia 28 d’octubre devora del cos d’una altra víctima, Sebastià Vidal, i va ser identificat per la seva dona i deixava una filla menor d’edat. L’altre cos seria el d’Antoni Oliver, de Pollença. El cos de Salvà i Oliver s’han trobat on apuntava la causa, en el quadre 1 del cementeri.

El tercer cos descobert, amb l’exhumació del qual encara s’hi està treballant, podria correspondre al de Sebastià Vidal, de Santanyí, guàrdia civil retirat de 53 anys, el cos del qual aparegué dia 28 d’octubre del 1936. Va ser identificat per la seva dona, deixava dos fills menors d’edat. El seu cos s’ha trobat en el quadre dos del cementeri que apuntava la causa.

El quart cos per trobar és el de Miquel Martorell, pagès de 35 anys de Bunyola, el cadàver del qual aparegué dia 3 de desembre de 1936, la seva dona va reconèixer la roba i pertinences recuperades una setmana després del seu enterrament. Deixava un fill de dos anys.

Segons la informació històrica, entre els mesos d’octubre i desembre del 1936 aquestes quatre persones varen ser afusellades entre el quilòmetre 19 i 20 de l’antiga carretera de Palma a Portocolom.

La responsable de l’equip d’arqueòlegs de la Societat Aranzadi, adjudicataris de les intervencions a fosses per part de la Conselleria de Cultura, participació i Esports, és qui ha donat els detalls de les troballes, acompanyada de la consellera Fanny Tur i d’alguns dels familiars de les víctimes afusellades i enterrades en el cementeri municipal.

La fossa de Llucmajor és la dotzena acció per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports aquesta legislatura, inclosa en el Pla d’actuacions aprovat, d’ençà de l’aprovació de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme. S’han intervingut fosses a Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles Calvià, Marratxí, Llucmajor, Pou de Sant Lluís a Porreres, Eivissa i Santa Maria i s’ha fet un estudi de viabilitat a Son Coletes a Manacor i al cementeri de Bunyola, fet que obri la porta a possibles intervencions en aquest espai.

Ho vols compartir?
Anterior
Normes per participar als correfocs
Següent
Agenda esportiva de la setmana
Menú