Campanya de conscienciació davant la imminent prohibició d’ús de bosses de plàstic

Campanya de conscienciació davant la imminent prohibició d'ús de bosses de plàstic

Quatre informadores ambientals fan visites informatives als comerços

Llucmajor es prepara per a l’entrada en vigor del Reial Decret que prohibirà l’ús de bosses de plàstic a partir del dia 1 de gener de 2020 i que fins aleshores estableix ja l’obligatorietat de cobrar-les, una pràctica que ja duen a teme, en general, a les grans superfícies.

Així, per tal de començar a conscienciar sobretot als clients dels comerços del municipi, aquests dies l’àrea de Comerç ha impulsat la campanya “Passa de la bossa”, que pretén conscienciar i informar sobre tot el que suposarà aquesta nova normativa i promoure canvis d’hàbits entre els consumidors.

Quatre informadores visiten els comerços per donar informació als propietaris i també reparteixen fins a 300 cartells informatius arreu del terme municipal. S’explica que es prohibeix l’ús de bosses amb un gruix d’entre 15 i 50 micres. La campanya fa especial menció a les bosses de plàstic lleugeres oxo-degradables, les quals, en lloc de descompondre’s, es fragmenten en micro plàstics que contaminen el medi ambient.

La regidora de Comerç i Mercats, Maria Antònia Gil, explica que “tot i que de mica en mica la gent va prenent consciència sobre la importància de deixar d’utilitzar bosses de plàstic per anar a fer la compra, encara queda molta feina per fer i des de l’Ajuntament de Llucmajor volem que l’entrada en vigor de la normativa que prohibirà el seu ús, ens aplegui amb els deures fets. Amb aquests tipus de campanya de conscienciació i altres de similars que anirem impulsant, pensam que ajudarem als comerços i als seus clients a adaptar-se als nous temps i a les noves directrius de consum responsable i respectuós amb el medi ambient”.

Així mateix, també s’informa de les conseqüències sobre el medi ambient i s’alerta sobre algunes xifres:
Provoquen 100.000 vides marines perdudes a l’any.
El 80 per cent de la contaminació marina és degut al plàstic.
Cada es produeix 1 trilió de bosses al món.
Les bosses tarden 1.000 anys a degradar-se.

Pel que fa als beneficis, cal destacar que l’ús de bosses reutilitzables cartó, tela, senalles i altres materials reutilitzables, ajuden a reduir el consum de petroli, a estalviar electricitat, reduir les emissions de monòxid de carboni (CO2) i a protegir les espècies marines.

Segons el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient els problemes sorgeixen perquè “les bosses tendeixen a dispersar-se transportades per l’aire a causa del seu reduït pes” un fet que genera contaminació a les masses d’aigua, les riberes de la mar, els rius i el medi terrestre amb conseqüències greus sobre els ecosistemes. En aquest sentit, apunta que les bosses de plàstic se separen en petites partícules que són després ingerides per éssers vius.

Ho vols compartir?
Anterior
Comença la Universitat Oberta per a Majors a Llucmajor 2018
Següent
Calendari de les jornades de Portes Obertes de les escoletes del municipi
Menú